bronzový Vinař roku 2013
0

Obsah košíku
0 Kč

Sabrage

Co je sabrage? - sekání sektů
Sabrage = sabráž = sekání


Sabrage je originální způsob jak otevírat lahve klasického sektu.

Slovo sabrage pochází od francouzského jména pro šavli (le sabre), sloveso „sabrer“ pak značí „posekat“ nebo „sekat šavlí“. Sabráže je prudce elegantní a vysoce nebezpečný způsob odzátkování lahve šumivého vína. Jediným švihem šavle se totiž odsekne koncová část hrdla i se zátkou. Tlak uvnitř lahve v součinnosti s kinetickou energií šavle způsobí krásně čistý lom na konci hrdla a následné uvolnění přetlaku vyplaví eventuální drobné střípky. Správně provedená sabrage je poměrně bezpečná a představuje zaručený prostředek, jak obzvláštnit jakoukoliv slavnostní příležitost. Historie sabrage sahá do Francie v období napoleonských válek. K původu zvyku sabráže se váže mnoho zkazek. Jedna z nich hovoří o tom, že v době vlády Napoleona byla Madame Clicquot, majitelka a vedoucí vinařství, častou hostitelkou bujarých skupinek vojenských důstojníků. Když vojáci odjížděli z pitek, obdrželi vždy láhve šampaňského na cestu. Při jízdě na koňském hřbetě bylo však obtížné a pracné otevírání sektů, proto tasili šavle a hrdla lahví švihem stínali. Jiná verze tvrdí, že Napoleonovi husaři se po vítězstvích rádi opíjeli, zdržovat se otevíráním lahví asi nechtěli a rovnou jejich hrdla sekali šavlemi, často ještě od krve nepřátel. Samotné sekání lze provést jak bodnými či sečnými nástroji, ale lze také použít i různé nevšední sekací nástroje. Z těch nejzajímavější lze zmínit sklenici na sekt, podšálek, talíř, popelník, svícen, podkovu, tágo, golfová hůl, klíč od sklepa, krojové čižmy aj.

Kamil Prokeš za vinařství PROQIN získal titul mistr republiky v sabrage. Cesta k absolutnímu vítězství soutěže nejlepších sommeliérů a vinařů vedla přes semifinále, kde jsem předvedl odborný servis sektu a odseknutí láhve samovolně stojící na zemi. Ve finále jsme se utkali pouze čtyři sommelieři - nejlepší sekáči. Jako vinař z PROQINu jsem předvedl standardní způsob odseknutí hrdla láhve MAGNUM o objemu 1500ml, pak jsem pokračoval v otevření klasické 750ml láhve pomocí krojové čižmy (boty). Poloviční lahev DEMI 375 ml byla odseknuta sklenicí na šumivá vína a také nejmenší lahví na trhu s objemem 125ml PICCOLO, kterou otevřel pomocí velké dřevorubecké sekyry. Podařilo se mi také otevřít současně dvě lahve rosé sektu DANIELA dvěma sekyrami. Vrcholem mého vystoupení, jakožto budoucího mistra republiky, bylo odseknutí lahve STEPHANUS Riesling sekt postavenou na vlastní hlavě bez přidržování.

 

 

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.