bronzový Vinař roku 2013
0

Obsah košíku
0 Kč

Sabrage

Co je sabrage? - sekání sektů
Sabrage = sabráž = sekání


Kamil Prokeš - 3násobný mistr v sekání sektů (sabrage): Na 5.ročníku mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů (sabrage) dokázal odseknout hrdlo láhve klasického šumivého vína na své vlastní hlavě. Elegantní a efektní bezchybné odseknutí celkem dvanácti lahví ve finále vedlo k vítězství a zisku titulu MISTR ČESKÉREPUBLIKY 2009.

Slovo sabrage pochází od francouzského jména pro šavli (le sabre), sloveso „sabrer“ pak značí „posekat“ nebo „sekat šavlí“. Sabráže je prudce elegantní a vysoce nebezpečný způsob odzátkování lahve šumivého vína. Jediným švihem šavle se totiž odsekne koncová část hrdla i se zátkou. Tlak uvnitř lahve v součinnosti s kinetickou energií šavle způsobí krásně čistý lom na konci hrdla a následné uvolnění přetlaku vyplaví eventuální drobné střípky. Správně provedená sabrage je poměrně bezpečná a představuje zaručený prostředek, jak obzvláštnit jakoukoliv slavnostní příležitost. Historie sabrage sahá do Francie v období napoleonských válek. K původu zvyku sabráže se váže mnoho zkazek. Jedna z nich hovoří o tom, že v době vlády Napoleona byla Madame Clicquot, majitelka a vedoucí vinařství, častou hostitelkou bujarých skupinek vojenských důstojníků. Když vojáci odjížděli z pitek, obdrželi vždy láhve šampaňského na cestu. Při jízdě na koňském hřbetě bylo však obtížné a pracné otevírání sektů, proto tasili šavle a hrdla lahví švihem stínali. Jiná verze tvrdí, že Napoleonovi husaři se po vítězstvích rádi opíjeli, zdržovat se otevíráním lahví asi nechtěli a rovnou jejich hrdla sekali šavlemi, často ještě od krve nepřátel. Samotné sekání lze provést jak bodnými či sečnými nástroji, ale lze také použít i různé nevšední sekací nástroje. Z těch nejzajímavější lze zmínit sklenici na sekt, podšálek, talíř, popelník, svícen, podkovu, tágo, golfová hůl, klíč od sklepa, krojové čižmy aj.

Jako Mistr Moravy a II. vicemistr ČR z roku 2008 jsem se poctivě připravoval a při intenzivním tréninku, , který vrcholil celý týden před startem soutěže, jsem odseknul více jak stovku lahví, k jejichž „dopíjení“ byli přizváni přátelé a příznivci vinařství PROQIN. Vím, že intenzivní trénink je zapotřebí, jelikož jsem jediný účastník mistrovství, který nechyběl na žádném ročníku.

Cesta k absolutnímu vítězství soutěže nejlepších sommeliérů a vinařů vedla přes semifinále, kde jsem předvedl odborný servis sektu a odseknutí láhve samovolně stojící na zemi. Ve finále jsme se utkali pouze čtyři sommelieři - nejlepší sekáči. Jako vinař z PROQINu jsem předvedl standardní způsob odseknutí hrdla láhve MAGNUM o objemu 1500ml, pak jsem pokračoval v otevření klasické 750ml láhve pomocí krojové čižmy (boty). Poloviční lahev DEMI 375 ml byla odseknuta sklenicí na šumivá vína a také nejmenší lahví na trhu s objemem 125ml PICCOLO, kterou otevřel pomocí velké dřevorubecké sekyry. Podařilo se mi také otevřít současně dvě lahve rosé sektu DANIELA dvěma sekyrami. Vrcholem mého vystoupení, jakožto budoucího mistra republiky, bylo odseknutí lahve STEPHANUS Riesling sekt postavenou na vlastní hlavě bez přidržování.

„Velice si vážím vítězství v této soutěži a titul Mistr ČR je pro mne jako vinaře PROQINu velmi cenný, protože naše vinařství se specializuje na klasická šumivá vína vyráběná metodou kvašením v láhvi, která jako jediná jsou vhodná pro slavnostní otevírání šavlí,“ O titul mistra republiky se utkalo celkem dvacet šest sommeliérek a sommeliérů, mimo naši kompletní sommeliérskou špičku soutěžili zástupci Slovenska, Německa, Francie a dokonce i Korey.

O Kamilu Prokešovi:

absolvent Vinohradnictví a vinařství na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně,
majitel Vinařství PROQIN Velké Němčice – výroba sektů klasickou metodou,
Mistr České republiky - Mezinárodním mistrovství v sekání sektů - sabráži,
držitel čtyř českých rekordů v sekání sektů -sabráži
držitel certifikátu degustátora dle norem DIN, ÖNORM a ISO platného v celé Evropské unii,
držitel certifikátu degustátora Státní zemědělské a potravinářské inspekce,
člen Komise expertů pro hodnocení a zatřiďování vín.
chcete-li ozvlášnit sekáním sektů jakoukoliv slavnostní akci (ples,narozeniny, firemní večírek, banket, oslavy)

 

Sabrage pro Vás

Sommelierská show

Ukázka sabrage, ukázka sábráže, ukázka sekáním sektů -

chcete-li ozvlášnit jakoukoliv slavnostní akci

(ples,narozeniny, firemní večírek, banket, oslavy)

 

pro více informací kontaktujete

Ing. Kamila Prokeše - 776 029 080